Yunanistan komsu ortak kültürü paylaştığımız adalarıyla güneşiyle boş bakir sahilleriyle eğlenmeyi yemeyi içmeyi seven insanlarıyla Yunanistan.

Fotograglarını çektiğim yerlerin lokasyonlarını instagram hesabımdan görebilirsiniz

Instagram Hesabım: CenkDemirguc

Yıllardır Yunanistan'a gidip geliyorum genelde bu yolculuklarımı arabayla yapıyorum, motorlada gidip geldim. Araçla yapılacak yolculukta yeni ehliyet veya eski ehliyetle beraber Uluslararası ehliyet alıyorsunuz Turing ten arabaya yeşil sigorta yaptırıyorsunuz en az 15 günden başlayarak yapılıyor. Ben genelde Ipsala sınır kapısında yapıyorum tüm işlemlerimi.

 Istanbul'dan başlayıp İpsala sınır kapısına Istanbul - Ipsala 3,5 saat, ordan Batı Trakya Alexandrapoli,Xanti, Komotini, Kavala, Selanik 'e doğru, Istanbul Selanik 6 saat , Istanbul - Atina 11 saat sürüyor, bazen 1 gece Selanik'te yatıyorum bazende hiç durmadan Atina'ya gidiyorum . Atina'dan Pire limanından gemiye yükleyip Ege Denizindeki adalara veya Girit adasına geçebiliyorsunuz. Iyon Denizi ( Italya tarafındaki ) adalara geçmek için Kyllini'den Kefaloniya, Lefkada, Zakinthos adalarına veya Igoumenitsa' dan feribotlada Corfu, Paxi ve Antipaxos adalarına geçebiliyorsunuz. Aynı sekilde Patra'dan da feribotlar kalkıyor. Hangi denizyolu şirketi hangi limandan hangi adaya tarih ve saatlerini Google da arama yaparak görebilirsiniz. Feribot bilet ofisleri genelde her limanda var oluyor ister online ister firmaların cep telefonu aplikasyonlarından bileti alır bilet ofisinden biletinizi bastırarak alabilirsiniz.

Yunanistan'da nerede kalicagım nerede yemek yiyecegim nasıl ulaşımı sağlicam açıkçası hiç böyle soru ve dertlerim olmadı cep telefonumda booking ve foursquare aplikasyonlarını kullanarak gittiğim yerlerdeki otelleri cok rahat buldum foursquare den bana yakın bar cafe gezilecek yer veya plaj hepsinin fotoğrafları ve lokasyonlarıyla navigasyon sizi cok rahat goturuyor. Gittiğiniz her yerde zaten yerin haritası satılıyor , bir harita alır ve insanlara sorarakta cok rahat ulaşımınızı sağşayabilirsiniz. Yunanistan'da hemen hemen herkes İngilizce biliyor bilmeyen yok gibi dilde veya kominikasyonda sıkıntı yaşamazsınız , yemek olayına gelince bizdeki gibi kötü yemek ne olduğu belirsiz bir yemek olayına pek rastlamazsınız porsiyonları büyük fiyatları ucuzdur genelde ve tazedir yemekler , Türkiye'de organik yediğimize pek inanmıyorum Yunanistan'da yediğim etin meyve sebzenin tadından sonra açıkçası.

Bizde Yunan diyince akla gelen hep bir buzuki calar tabak kırar Sıratki oynar kafaları var ya basma kalıp 1900 lü yıllardan kalma düşünceler, Evet buzukide çalar, Sırtakide oynarlar ama bunun dışında daha çok şey yaparlar ada sarkıları başkadır dansları başkadır artık bunlar daha yaşlı kesim dinler genç kesim daha moderndir rakı balık yapalım her haftasonu fotoğraf koyalım keyifteyiz diye fotoğraf patlatmaz sosyal medyadan mesela.

Bir yeri gezerken tarihini bilin ne olmuş ne zaman yapılmış nası yapılmış neler yaşanmış bilin,

Tarihi yerleri gezerken her yere basamaz her taşın üstüne çıkamazsınız hemen bir düdük sesi gelir in asagı der sana bizdeki gibi tarihe saygısızlık yoktur. Dikkat edinmeli

Sahillerinde, yediginiz içtiğiniz şeylerin çöpünü çöpe atınız nereye giderseniz gidin sahilleri hep temizdir insanlar eğitimli olduğu için pislik görmezsiniz.

Ekonomik durumları kötü durumdadır ama insanlar genede dışarı çıkar eğlenir sabah veya öğlen kahvesini içer aksama sarabını ouzosunu koyar denizine girer şikayet ederler vergilerden ama cennette yaşarlar bununda farkındalardır şükür ederler.

Navigasyon Cihazı Lazım mıdır ?

Ben cep telefonumda veya Tomtom Go 1000 Uluslar arası Haritali navigasyonunu kullanıyorum çokta işime yarıyor açıkçası


Yunanistan'da Türkçe bilen var mıdır ?

Mübadele zamanı 1922-1923 ve 6 7 Eylül 1955 sonrası Türkiye'den gitme Rum ve çocuklarına rastlayabilirsiniz genelde Türkçe biliyorlar o yüzden dilinize dikkat edin , Batı Trakya Komotini Xanti Alexandropoli civarlarında Türk köyleri vardır . Son zamanlarda Türk dizilerin popüler olmasıyla beraber çat pat Türkçede herkes genelde biliyor biz nası Yasu Kalimera fln 2 3 kelime biliyorsak onlarda Türkçeden bişiler biliyorlar zaten Türkçe ve Yunanca ortak kullanımda 13000 tane kelime var.

Rum nedir Yunan nedir ?

Rum Romalidan gelir Roma imparatorluğu yıkılıp yerine Doğu Roma Imparatorluğu kurulunca kısaca Bizans'tan gelir. Anadolu topraklarında yaşayan Yunanca konuşan insanlar kendinlerine Yunan değil Romi der Romalı, Yunan Ioanian dan gelir Mora yarım adası ve adalarında yaşayanlar oluyor . Hani bil istedim.

Soyadları Idis li bitenler Karadeniz Rum Pontusludur , Soyadları akis aki bitiyorsa Giritlidir, gene Soyadta oglu varsa Istanbul'dan gitmedir veya polou şeklinde bitiyorsa peloponnese lidir. ( Güney Moralı ).

Bil İstedim Fazla bilgi göz çıkarmaz ;)

Yunanistan'da Servis ve Siesta ?

Yunanistan'da zaman yavaş akar kimsenen birşeye acelesi yoktur , kısaca Halara

Birşeyi sipariş ettiğinizde bizdeki gibi hemen 5 dakikada önünüze gelmez zaman alır genelde restorantlar oteller aile işletmesindedir baba, anne , çocuklar kısacası aile bireyleri çalışır bir yerde yavaş servis eder ama lezzetli ederler hemen böbürlenmeyin orası Türkiye değil , bizdeki gibi seri üretimten çıkma yemek yerleri yoktur , kendi fikrim seri ve ucuz üreticegiz diye Türkiye'deki yemeklerin tadları bozulmaya başladı.

Yav tam bişi beğendim saat 15:00 - 16:00 gibiydi dükkana gittim kapalı sebebi Siesta bizde yok orda var.

Dediğim gibi Yunanistan'da hayat rahat insanların kafalarıda rahattır sabahın körü dükkanı açmaz 9:30 10:00 gibi açar 15:00 17:00 gibi kapar sonra belki dükkanı açar açmaz kişiye bağlıdır. Dükkanı kapar denizine girer varsa işi onu yapar kimsenin acelesi yok , Denizi kumu balığı sigarası içkisi önündedir hayat güzel daha ne ister ki bir insan di mi ?


Yunanistan yolları nasıldır rahat mıdır ?

Ipsala'dan girdikten sonra Avrupa standartları otobanda gidiyorsunuz bizdeki gibi Kamyon araba cümbüşü yok kaymak gibi yollar yalnız toll lar var para odeme noktaları ilk gişeler 2,40 Euro Larissa Lamia Atina'ya doğru olan yerlerde fiyatlar değişiyor, Larissada 2 dag arası kanyondan geçiyorsunuz burda dar gidiş gelişli bir yol var sonra gene otoban oluyor merak etmeyin, yanınızda bozuk para alırsanız rahat edersiniz. Atina'dan Korinthos u geçtikten sonra Patra Kalamata taraflarında yollar tek şerite düşebiliyor yol çalışmaları var , tek şerit derken bizdeki gibi düşünmeyin gene yol geniş rahat sollama yapabilirsiniz. Patra'dan Preveze'ye dogru giderken Rion-Antirion köprüsünden geçiniz güzel bir görüntü. Yolda kimse arkanızdan gelip dibinize kadar girmez Türkler hariç , sellektör yapmak ve kornaya basmak yok herkes normal trafik kurallarına uyuyor sakin sakin arabanızı kullanabilir sinir harbi yaşamazsınız.

Benzin istasyon olayları nasıl ?

Benzin istasyonları ya Exit ( Çıkış ) lerden içeri girince ya da otobanda oluyor yalnız gece yolculuklarda 24 H yani 24 saat açık olanlara bakmanız lazım.

Hangi adaya gitmeliyim sence ?

Şimdi bu öyle bi soru ki göreceli senin beklentin nedir ? Deniz kum güneş sakinlik mi ? yok efendim ben biraz ortamda görmek istiyorum insanlar olsun parti falan mı ?

Her adanın kendine göre güzellikleri var Ege Denizindeki adalar popüler olanlar Mykonos ve Santorini herkesin bildiği , Kuzey'de Istanbul'a yakın haftasonu kaçabileceğin Thassos adası var feribotla yarım saatte anakaradan geçiyorsun , Türkiye'ye yakın adalar Rodos, Midilli, Kos, Sakız , Meis ,Symi, Kaliymnos, Patmos, Samos adaları genelde Türklerin yazları raabet ettiği yerler. Her adada cafe bar kesin vardır Yunan'ın olduğu yerde öyle bir şey olmaması söz konusu olamaz o yüzden illa sosyalleşecek yerler vardır.

Ege Adalarına ve Girit'e giden Deniz Yolu Firmaları:

Anek Lines, Hellenic Seaways, Minoan Lines, Blue Star Ferries gibi firmalar var bunların cep telefonu aplikasyonlarıda mevcut.

Iyon adaları Deniz yolu firmaları:

Ionian Group , Zante Ferries, Kefalonian Lines , Levante Ferries, Anek Lines

Onun dışında Ios, Naxos, Milos , Sifnos, Koufonisia, Amargos, Paros, Tinos, Kitinos, Folegandros, Skiathos , Skopelos gibi adalar var Ege Denizinde var olan her biri kendine özel ve güzel

Türkiye'ye yakın adalarda bol Türk turist görürsünüz Bulgaristan Romanya 'ya yakın Kuzey Trakya ve adalarında bol Bulgar, Romen, Sırp ve Türk turist görürsünüz .

Populer adalar Mykonos Santorini ve diğer adını bile duymadığınız adalarda Amerikalı, Avusturulyalı, Italyan, Alman , İngiliz , Rus turistleri görmeniz mümkündür Bulgar Romen Sırp turistler buralarda elimine oluyor yerini Batı Avrupa , Amerika ve Avusturalya kıtaları insanları alıyor işte vizyon hayat görüşü değişikliği böyle bir şey.

Kendimce bir not düşmek isterim ne kadar bir yer popülerse o kadar turist görür fotoğraf çekmek ister arka planda bir sürü kafa vücut sahista fotoğrafınızın içinde olur popüler yerlerde bile kendinize alternatif yerler bulmaya bakın her yerin gizli güzellikleri vardır araştırmak şart.

Adalar Dışında Görülecek Yerler Var mıdır ?

Yunanistan ana karasında görülecek enteresan yerler Meteora , Monemvasia, Naflio ( Atina'dan önceki ilk başkent ) , Delfi, Preveze, Yanya, Parga, Atina, Selanik , Athos Dagı ( Halkidiki 3. ayağı manastır bölgesidir sadece erkekler girebilir ) , Olmypos Dagı , Mystras , Mycenea , Korinth Kanalı, Mikro Papinko, Theogefyra, Konitsa gibi enteresan alternatif yerlerde görebilirsiniz araştırmak şart.

Adalarda Beach Giriş Ücreti var mıdır fiyatlar cazip midir nedir nası olcak havlu mu atsak napsak ?

Yunanistan'da sahiller halkındır istersen 5 yıldızlı otele git plajına gidip şezlongunu kullanabilirsin, Sezlong ücreti var 3 4 5 Eurodan baslar artık yerin durumuna göre en fazla fiyatı ben Mykonos' ta gördüm o da dibdibe değmez kazıklanma koçum baba heryeri gezdi değmez .

Girit ?

Girit ada mıdır ülke midir benim için bir ülkedir 4 bölümden oluşur Agia Nikola, Iraklio ( Kandiye ) , Retyhmno ( Resmo ) , Chania ( Hanya ).

Girit Osmanlı Italyan ve Yunan hatta Minoan tarihlerinin benzenmiş bir mozaikidir , kültürü dili insanları Yunanistan'dan farklıdır, Yunanca ile farklı kelimeleri vardır Giritce ayrı bir dildir, Chania dan Agia Nikola dan bir yere gitmek 4 saatinizi alabilir. En güzel yerler kalınacak Girit'te bana göre Hanya ve Resmo'dur . Iraklio daha cok sehir havasındadır, Agia Nikola da lüx oteller vardır genelde iyi denizler Hanya tarafında adanın güney kısımlarındaki sahillerdedir. Girit dağ köyleri ve sakinleri biraz değişiktir genelde herkeste silah vardır sim siyah giyinir bıyıkları bala bıyık tarzı dediğimiz hayvancılık veya tarımla ugrasan insanlardır korkabilirsiniz biraz , Rakı veya Girit rakısı denen şey bildiğiniz rakı gibi bişi değil sert suyla karıştırınca beyaz olmayan shot yaptığınız bir içecektir, bunun yanında Rakomelo denen rakı bal tarçınla yapılan bir içecek vardır deneyin tadı inanılmazdır her yerde bulamazsınız, Girit zeytinyağına gelince dünyanın en iyi kalite zeytinyağıdır, Dağ köylerinde genelde kuzu yenir sahil kesimlerde deniz salyangozları baya popülerdir Girit mutfağını deneyin en sağlıklı mutfaktır.

Girit'in benim için önemi 1922-1923 mübadele zamanı babamın ailesinin burdan gelmesi ve ailede hep bir Giritle büyümek Girit yemekleri misafir geldiğinde Babaannemin Yunancaya geçmesi gibi şeylerden etkilenerek nerden geldiğimi bulmaya defalarca gittim ve çok iyi arkadaşlarım oldu, çok sıcak insanlar gidince daha cok anlicaksınız.

Efendim biz Italya tarafındaki adalara gidecegiz nası gideriz ? Oralar Nasıldır ?

Iyon Denizindeki adalar veya Iyon denizi Ege'den farklıdır bir anda derinleşir su karada Turkuaz ve mavinin tonlarını görürsünüz bu denizde sanırsınız Bahamalarda mıyım evet dalga geçmiyorum Kefalonya Myrthos Beach yazın Google a bakın hatta fotoğraflarda ben kendim çekip koydum.

Iyon Denizi adaları ; Kefalonya, Zakinthos, Paxi, Antipaxos, Corfu ,Lefkada. tabi irili ufaklı başka adalarda var ama ben popüler ve görülmesi gerekenleri yazıyorum .

Buranın denizini görün başka denize deniz demezsiniz o kadar diyorum.

Iyon Denizindeki adalara Patra, Igoumenitsa, Kyllini den geçiyorsunuz Google dan saatlerine ve hangi limandan kaçta kalkıyor görebilirsiniz.

Biz Yunanistan'dan üstünden Italya'ya geçmek istiyoruz nası olur ?

Yunanistan'dan üstünden Italya'ya geçmekte mümkün gene Igoumenitsa'dan Italya Bari, Ancona veya Venedik limanlarına geçiş var aksam feribota biniyorsunuz sabah İtalya'dasınız. Bari veya Ancona seçerseniz tabi, Venedik daha uzun sürüyor 1 gün kadar nerdeyse.

Igoumenitsa'dan Bari'ye geçirerek Italya roadtrip te yaptım , Italya tarih sanat medeniyet kültür ülkesi adım attığınız her yerde bir tarih bir sanat akıyor resmen. Italya'da yollar rahat otoban Yunanistan' a göre daha pahalı ama otobanı kredi kartıyla bile ödeme şekli var , Italya'da İngilizce biraz problem polis biraz sert cok kuralcılar ona göre dikkat ediniz.

Yunanistan'dan Italya'ya geçiş için Anek Lines ı gene kontrol ediniz.

Kışın Kayak merkezi var mıdır ?

Vardır Arahova bizim Uludag Kartalkaya kıvamında popüler yeridir .

Ben Kışın Bulgaristan Bansko'ya gitcem nasıl giderim en kısa ?

En kısa ve en güzel yol Ipsala'dan girip Drama yolu ustunden gitmektir.

Yunanistan'da Otelde kalmak istemiyorum ev kiralanıyor mu ?

Yunanistan'da cep telefonunuza Airbnb aplikasyonunu indirir ve kullanırsanız çok rahatlıkla ev kiralıyabilirsiniz.

Ben Otelde istemiyorum Evde Kamp yapıcagım diyorsanız ?

İki türlü kamp şekli var biri free camping ne tesis nede wc si olan kamp şekli aldım çadırı kurdum istediğim yere misali

İkincisi Organize kamp burda kamp yerlerinde size verilen alanda ister karavanınızla ister araba veya motorsikletinizle kalabiliyorsunuz Yunanistan'ın çeşitli bölgelerinde değişik kamp alanları var , wc ler genelde temiz oluyor , ortamda çok milletten insanla tanışabilirsiniz genelde Almanlar Italyanlar karavanlarıyla geliyor cok rahat yaşıyorlar , kamp alanları içinde kantin elektrik su wc gibi imkanları size sunuyorlar.

Aksam karnım acıktı ne yiyebilirim ?

Yunanistan'da Souvlaki,Kalamaki populerdir gececiler için veya Everestlerden sandwich pizza dilimi tarzı şeyler yiyebilirsiniz. Merak etmeyin aç kalmazsınız.

Internet her yerde var mıdır ?

Genelde cafeler restorantlar size free wifi veya şifreli internetlerini veriyorlar dert etmeyin her dakika uluslar arası dolaşımınız açık olmasın sonra faturaya ağlarsınız.


Aşağıda gittiğim çeşitli yerlerin fotoğraflarını paylaştım nasıl yerler var görebilirsiniz lokasyonlarını görmek için tekrar Instagram hesabımdan bakabilirsiniz herkese iyi seyirler dilerim

Instagram: CenkDemirguc






































































































































































































































               

                                             Milli içecek Fredo Cappucino veya Frappe






                    
                                                   
                                                         Bir Feribot Örnegi Limanda


                                                      Feribotta Arabalar böyle konuyor


Feribot içinde kabinde kalıcaksanız Kabin odaları koridoru



























1 yorum